szukaj nieruchomości

Typ nieruchomości

Lokalizacja

Liczba sypialni

Cena od

Cena do

Nr referencyjny

Almazara La Organic – ukryty skarb Andaluzji

Katarzyna Kołodziejska Katarzyna Kołodziejska |
Title

Są w Andaluzji miejsca, których ona zazdrośnie strzeże. Nie traficie tam przypadkiem, ktoś musi je Wam pokazać. Odkryjemy dla Was dzisiaj taki skarb: oto Almazara La Organic, pierwszy autorski młyn i muzeum oliwy z oliwek na świecie!


 

Dlaczego autorski? Otóż ten projekt stworzył Philippe Starck, jeden z najbardziej znanych projektantów i architektów na świecie, we współpracy z biurem Touza Arquitectos. Młyn jest owocem wieloletniej pracy utalentowanego zespołu, który zawsze stawiał na ekologię i środowisko. Dlatego oprócz zasobów takich jak system gromadzenia wody do nawadniania gaju oliwnego, panele słoneczne i odzyskiwacze powietrza, które gwarantują maksymalną efektywność energetyczną, użyte zostały tu materiały zrównoważone lub pochodzące z recyklingu. 

Almazara La Organic to znacznie więcej niż tylko miejsce, gdzie wytłaczany jest sok z oliwek, z którego powstaje najlepsza organiczna oliwa z oliwek na świecie. Almazara to muzeum będące hołdem dla oliwy, Rondy, Andaluzji i jej folkloru. Jak powiedział Philippe Starck, alma mater projektu: „(Almazara) jest jak Andaluzja: surowa, rygorystyczna, prawdziwa, przesadzona, ekstremalna, ponadczasowa, silna, uduchowiona i pełna pasji. Jest to młyn i narzędzie pracy, a także monumentalna świątynia ku chwale wiecznej oliwy z oliwek.”

Hołd dla wielkiego Pablo

Z fasady budynku, prostopadłościanu o wymiarach 30 na 30 na 25 metrów, wyłania się ogromny róg przywołujący tak bardzo kojarzącą się z Hiszpanią sylwetkę byka. Twórca budynku, Phillip Starck, nazywa go zresztą „bykiem”. Fasadę zdobią także 12.tonowa oliwka i oko o długości 15 metrów, ukłon w stronę Pabla Picassa. To niesamowite, wyraziste oko czasem pełni rolę… komina. Nie udało nam się tego zobaczyć, ale nic straconego, bo zamierzamy do Almazary wrócić. 

Muzeum oliwy

Oprócz Picassa w muzeum pojawiają się także Francisco de Goya i uważany za ojca aeronautyki Abbás Ibn Firnás. Ciekawe zestawienie, prawda?

Po wejściu do olejarni przez „el estoque” – 45-metrowy tunel, w którym zwiedzającym towarzyszy odgłos spadających oliwek, możecie przez szklane panele obserwować proces przekształcania się oliwki w EVOO. Znajdziecie tam również mnóstwo ciekawych informacji o typach oliwy, sposobach jej wykorzystania, smakach i niewątpliwych zaletach dla naszego zdrowia. 

Różne smaki oliwy poznacie w trakcie degustacji w restauracji. Tam również możecie coś przekąsić. Menu jest bardzo proste i smaczne, oferuje produkty organiczne pochodzące z farmy. Jeśli któryś z rodzajów oliwy wyjątkowo przypadnie Wam do gustu, na miejscu jest sklep, gdzie poza różnymi typami oliwy, można kupić też ciekawe, oryginalne prezenty. Oczywiście wszystko spod znaku La Organic.

La Almazara – światowy punkt odniesienia w architekturze

LA Organic, młyn i muzeum, dodają splendoru Rondzie, która jest obowiązkowym przystankiem na szlakach turystycznych Andaluzji. Ta olejarnia jest światowym punktem odniesienia w architekturze, kulturze i turystyce. Budynek jest znakiem charakterystycznym Rondy na świecie, podobnie jak inne budynki – ikony, zaprojektowane przez ważnych architektów, na przykład winnica Marqués de Riscal w El Ciego czy muzeum Guggenheim w Bilbao, zaprojektowane przez Franka Gehry.

 

Przeczytaj także

Polacy biją kolejny rekord w zakupach nieruchomości w Hiszpanii

Zmiany w prawie mieszkaniowym w Hiszpanii. Fakty i mity

Kontakt Oferta